19 september, 2011

Kreikkalaisia piirakoita ...ja vähän suomalaistakin..

Kyllä meni viikonloppu nopeasti...ja vielä maanantaikin.Ollut niin paljon puuhaa kotosalla koko viikonlopun, etten ole edes ehtinyt blogailemaan, saati päässyt itse lukemaan ihania blogeja <3
Viikonloppu, ja varsinkin lauantai muistutti melkein työpäivää.Oli niin paljon tekemistä, etten edes  uskaltanut kirjoittaa "mitä pitäis tehdä"-listaa...olisin taatusti luhistunut jo pelkästään listan lukemisesta. No, nyt on hommat kunnossa......eli pakkanen täynnä leipomuksia, kellari siivottu ja kotikin tuli puunattua siinä sivussa...

Kun pitää nopeasti saada aikaiseksi jotain hirmu hyvää, niin piirakat ovat ehdoton suosikkini.Sekä piirakka, että pikku-piirakat ( nu menar jag>> paj och piroger)...onko suomeksi erikseen kyseisiä sanoja..?!

Kreikkalainen piirakka:



Piirakan pohja:

3 rkl rapsiöljyä
2 dl jauhoja
3 rkl vettä
suolaa

Esipaista piiraan pohja 175 asteessa n. 15 min

Kreikkalainen täyte:

Paista pannulla:
300-400 g pinaattia
tilliä
persiljjaa
1 sipuli (pieneksi hakattu)
suolaa,pippuria

Anna pinaattitäytteen jäähtyä...
Kaada pinaatti -täyte esipaistetun piirakkapohjan päälle

nypi 200 g kreikkalaista fetajuustoa( huom. älä huuhtele, jotta pitää suolaisuuden!!!) pinaatin joukkoon

koristele tomaattisiivuin
lisää joukkoon muna-maito :

3 dl maitoa
2 kananmunaa
1 - 2 tlk valkopippuria

Paista uunin keskiosassa 175 asteessaa, kunnes huomaat pinnan saavan kauniin punertavan värin, noin 25 min

Tämä on nopeatekoinen ja maukas . Piirakan voi täyttää esim.

  • jauhelihalla kera taco-mausteen
  • kinkkua ja juustoa + paprika
  • erilaisilla juustoilla
  • kana+ananas+curry


Leivoin minä perinteistä suomalsita kanelipullaakin missä hirmuisesti kardemummaa..
Ja kreikkalaisia pikku-piirakoita...

Piirakoiden resepti:

1 tuorehiivaa/ vaihtoehtoisesti 2 pussia kuivahiivaa
1 lasi kädenlämpöistä vettä
1 lasi luonnonjugurttia
1 lasi rapsiöjyä/oliiviöljyä (jos haluaa enemmän makua)
vehnäjauhoja (taikinan pitää jäädä pehmoiseksi, mutta ei tattua käsiin)
suolaa

Työstä taikina kuten tekisit pulla- tai leipätaikinan.Anna nousta n. 30 min
kauli taikina
tee pyöreällä jälkiruokamaljalla ympyröitä kaulittuun taikinaan, ja täytä:

pinaattitäyte:
tee kuten isomman piiraan ohjeessa

feta-juusto täyte:

  • fetajuustoa
  • raejuustoa
  • kuivattua minttua
  • paprikajauhetta
  • 1 vatkattu muna

Voit pikku-piiraat täyttää erikseen  edellä mainituilla, tai sekoittaa keskenään.
Kun olet "ympyrät" täyttänyt, niin sulje ne puolikuuksi, ja voitele munankeltuaisella.
Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 10 - 15 min

 

Nämä ovat kreikkalaisen reseptin mukaan tehtyjä. Mutta näitähän voi tehdä yhtä hyvin tämän  ohjeen mukaan.

Iloista alkanutta viikkoa kaikille!

By Kirsikka




4 kommentarer:

  1. Hei sinulle olisi tunnustus blogissani :)

    SvaraRadera
  2. Mielettömän ihania leipomuksia. Vois vaikka viikonloppuna leipoa. Kiitti ohjeista! Kivaa Viikkoa :)

    SvaraRadera
  3. "söisi suu, vetäisi vatsa vaan ei kestä hennot sääret"....

    Varsinkaan minulla.......

    T.Äityli

    SvaraRadera