29 januari, 2012

Kali orexi - hyvää ruokahalua






Soittimessa soi Dimitris Mitropanos.
Seurana ystävät,
 hyvä seura
ja 
ihana helisevä nauru.


MENY


Kreikkalaisia lihapullia, keftedes.
Kreikkalaista salaattia, horiatiki.
Munakoisosalaattia, melitzano salata.
Vahva fetajuusto salaatti, htipiti.
Tzatziki
Pinaattipiirakoita, spanakopita.
Fetajuustopiirakoita, tiropita.
Paistettuja paprikoita, piperies.
Uuniperunoita, batates.


Keftedes



700 gr nautajauhelihaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl viinietikkaa

1/2 - 1 dl korppujauhoja
(tai 1-2 maidossa kastettua leipäpalaa)

1 lihaliemikuutio

1 tlk kuivattua minttua
1 rkl oreganoa
5 valkosipulin kynttä
1-2 pieneksi hakattua sipulia
1-2 munaa
suolaa
valkopippuria

jos haluat ,voit lisätä 1/2 rkl kanelia.

Sekoita kaikki aineet keskenään.
 Lihaliemikuution voit "raastaa" pieneksi muruseksi joukkoon.
Viinietikka tekee lihapullista mehukkaammat.

Lihapullat voit paistaa levyllä rapsiöljyssä,
tai uunissa 200 c lämmössä n. 15- 20 min.

Kreikassa paistavat lihapullat oliiviöljyssä, mutta minä en. 
Oliiviöljy on kallista, ja kaikki oliviiöljyn hyvät ominaisuudet häviävät 
kun öljy ylitää 60 c asteen.

(oliiviöljyä voi kyllä lorautta jo valmiiseen ruokalajiin,
 silloin siinä on kaikki tarpeellinen vielä tallessa!!)

Melitzanosalata

2-3 munakoisoa
3-4 valkosipulin kynttä
1-2 rkl majoneesia
suolaa
2-3 valkosipulin kynttä
loraus oliiviöljyä

Paista munakoisot pellillä uunin keskiosassa , 
(muista laittaa pellille myös vettä,)
 200 c n. 40 min.
Anna niiden jäähtyä ja ota kuori pois.
(Munakoiso kerää paljon nestettä, ja tämän voit puristaa  käsin pois.)
Laita munakoisot tehosekoittimeen, ja lisää joukkoon loraus oliiviöljyä.
Sekoita joukkoon puristetut valkosipulin kynnet, majoneesi,
ja mausta suolalla ja valkopippurilla.
Korista mustalla oliivilla.

Htipiti

200 gr fetajuustoa
oliiviöljyä
1 tulinen espanjanpippuri (punainen tai vihreä)

Murskaa tehosekoittimessa espanjanpippuri pienen pieneksi.
Lisää fetajuustoa vähitellen tehosekoittimeen, 
välillä lisäten mukaan oliiviöljyä.

Työstä tehosekoittimessa niin kauan,että htipiti on pehmeä ja kermamainen .

Kreikkalaista salaattia tehtäessä on tärkeää, että muistaa pestä liian suolan pois fetajuustosta, mutta ruuanlaitossa se ei ole tarpeen !

Tzatsiki

1 kurkku
1 l maustamatonta kreikkalasita jugurttia
 1/2 dl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
suolaa
valkopippuria

Kuori kurkku, ja raasta se.
Purista liika vesi pois.
Lisää joukkoon jugurtti, öljy ja puristetut valkosipulin kynnet.
Mausta.
Korista mustalla oliivilla!



Spanakopita

Aitoihin kreikkalaisiin pinaattipiirakoihin käytetään filotaikinaa. 
Sitä voi tehdä itsekin kotona, 
mutta kaupasta saa myös valmista, ja oikein hyvää filotaikinaa, 
Kassandra nimeltään, on yksi parhaimmista!

Minä olin kuitenkin laiska eilen, ja tein valmiista voitaikinasta.

Täyte:
n. 200 gr pinaattia
1-2 pieneksi hakattua sipulia
ripaus tilliä
ripaus persiljaa
suolaa
valkopippuria
muna voiteluun


Paista pieneksi hakattu sipuli kullanruskeaksi.
Lisää joukkoon pinaatti,tilli ja persilja.
Anna jäähtyä.
Täytä voitaikina neliöt pinaattitäytteellä, ja sulje.
(voit tehdä kolmioita tai neliskanttisia)
Mausta suolalla ja pippurilla.

Paista uunin keskiosassa 200 c n. 10 min.

Tiropita

Täyte:

100 gr fetajuustoa
100 gr raejuustoa
1 muna
muna voiteluun
seesaminsiemeniä

Murskaa fetajuusto pienen pieneksi, (muista ettet huuhtele fetajuustoa!!! )
ja lisää joukkoon muna ja raejuusto.
Täytä voitaikina neliöt, 
Voitele munalla ja ripottele seesaminsiemeniä päälle.

ja paista uunissa kuten pinaattipiirakkaat.

Piperies

500 gr pitkiä turkinpippuroita
löytyy "valkoisena", punaisena ja vihreänä
rapsiöljyä paistamiseen
murskattua tomaattia
suolaa

Pistele paprikoihin haarukalla reikiä.
Laita paistinpannulle yksitellen  ja täytä pohja "älä laita paprikoita päällekkäin)
 lisää öljyä kunnes paprikat peittyvät.
Paista molemmin puolin kunnes paprika saa pintaansa ruskeahkon värin.
Nosta paprikat pois ja 
paista tarvittaessa loput paprikat samassa öljyssä.
Kun kaikki paprikat on paisettu, lisää öljyn joukkoon murkatut tomaatit.
Anna paistua pannulla n. 10 min.
Lisää joukkoon suolaa tarpeen mukaan.
Kaada tomaattiseos paistettujen paprikoiden päälle.

Paistetut paprikat ovat hyviä leivänkin päällä!!!!


Batates

Perunoita

Rapsiöljyä
Sitruunaa
Vettä

Oreganoa
Suolaa
Valkopippuria

Pese perunat hyvin, ja paloittele lohkoiksi.
Laita perunat uunin pellille ja lisää joukkoon
rapsiöljyä, puristettua sitruunan mehua, ja vettä.
Lisää mausteet.

Paista uunin keskiosassa 200c n. tunnin verran.

( Perunoiden seuraksi voi laittaa samalle uunin vuoaalle kanan reisipaloja, ja silloin täytyy vain muistaa lisätä  enemmän mausteita. Sitruunan mehu antaa tutun kreikkalaisen kirpeyden, siksi se on tärkeä muistaa! Paista kunnes perunat ovat kypsiä.... tämä on tsatsikin kanssa hyvää!!)





Kali orexi !

By Kirsikka







11 kommentarer:

  1. Nammmmm!!
    Nyt tuli nälkä :D

    SvaraRadera
  2. Olipa herkkullista.
    Onneksi olen syönyt. :)

    SvaraRadera
  3. Maiskis...nammm...olisimpa päässyt mukaan...☺

    SvaraRadera
  4. Herkullisia ohjeita ; kiitos ! Tuota lihapullaohjetta voisin kyllä kokeilla. Meillä syötiin viikonloppuna pitkästä aikaa makkarakastiketta ja keitettyjä perunoista (+puolukkahilloa). Tuli ihanan 70-luvun fiilis ja makumuistoja lapsuudenkodista. Minusta "oikean ruskeankastikkeen" valmistaminen on taitolaji; omassani oli ensimmäisellä kerralla iljettäviä jauhomöykkyjä ja liian vaalea väri; hirveää sotkua se oli... Tosin ruskeaakastiketta ei taida enää kukaan nykyisin tehdä ? t:Tiina

    Hyvää Alkavaa Viikkoa ja Iloa Työhösi ! Minä en muuten selviäsi päivääkään päiväkodissa !

    SvaraRadera
  5. Lämmin KIITOS sanoistasi 26.1.12 postauksessa viestiini ! t:Tiina

    SvaraRadera
  6. Wau, ihan tarjottimella tarjoat näin ihanan menyn. Kaunis kiitos, mielelläni kokeilen hyväksi havaittuja herkkuja :)

    SvaraRadera
  7. Ihana ateria,nami,nyt tuli nälkä.Ja kiitos ohjeista!

    SvaraRadera
  8. kiitos näistä! näyttää hyvältä kaikki pöydässä. kokeilen varmasti reseptejäsi! mukavaa viikkoa!

    SvaraRadera
  9. Toivottavasti kokeilette reseptejä, ovat helppoja ja hyviä....oma herkkuni on tuo htipiti!!
    Ilmottakaa ihmeessä miten ootte onnistuneet!

    SvaraRadera
  10. Nonii.. näitä täytyyykin kokeilla. Menyy näyttää niin tavattoman herkulta! Kiitos :)

    SvaraRadera