28 oktober, 2012

Tiropita



Aamukahvin, miksei iltäpäiväkahvinkin seuraksi maistuu hyvin kreikkalainen juustopiirakka, tiropita.
Kreikassa käyneet tietävätkin jo, että kreikkalaisten aamupalaan kuuluu leipomossa (kahvilassa)  vastaleivottu tiropita, juustopiirakka, spenakopita, pinaatilla täytetty piirakka tai crema, vanijasoosilla täytetty piirakka.

Tässä teille, ystävät, kreikkalaisen tiropitan ohje, yksinkertainen ja nopea :


 Tarvittavat aineet:


  • paketti filotaikinaa - itsellä jugoslaavilainen "jufka"
  • n. 500-700 gr vuohenjuustoa (voit käyttää hyvin fetajuustoa ja voit  laittaa sekaan raejuustoa)(huom. normaalisti fetajuustoa pitäisi liottaa vedessä jonkin aikaa, jotta suolaisuus saataisiin pois - piirakkaa tehdessä riittää, kun huuhtelet juuston hyvin)
  • 4 kananmunaa
  • 1/2 litraa maitoa(tarvittaessa lisää)
  • 1/2 - 1 dl rapsiöljyä
  • 1 - 1 1/2 dl mannasuurimoita
  • paprikajauhetta
  • persiljaa

Filotaikina on ohutta lehtitaikinaa.Levitä uuninpellille 5-6 kerrosta taikinaa.Asettele kuten kuvasta näkyy "laitojen yli", niin täytteet pysyvät siististi sisällä.
Murenna juusto filotaikinan päälle, ripottele mannasuurimot, persilja ja paprikapulveri.
Kun täytteet on piirakassa, asettele 5-6 kerrosta filotaikinaa täytteen päälle.
Taita "laitojen yli" olleet kantit päälle.

Sekoita kulhossa
maito + munat + öljy ,
ja kaada sekoite tasaisesti piirakan päälle.
Tarvittaessa lisää maitoa!!!
Paista uunin alaosassa, 200 asteessa -
ylä ja alalämpötila päällä.
Piirakka on kypsä kun se on saanut kellertävän-ruskean pinnan.
- vähän alle tunti uunissa riittää.



















Tällä reseptillä voit täyttää "pitan" vaikka jauhelihalla, kasviksilla jne.
Makeatakin tällä reseptillä voi kokeilla, vaikkapa omenoita ja pähkinöitä- makeita piirakoita tehdessä riittää kaksi munaa...jollet nyt halua tehdä oikeata baklavaa, jolloin kaiken kruunaa sokeriliemi.
Baklavaan on ihan eri resepti, onko jollakin tarvetta??


Kali orexi, , kai kala kirjaki ya ollus,
(hyvää ruokahalua, ja hyvää sunnuntaita kaikille)

By Kirsikka

10 kommentarer:

  1. Sehän oli meidän börek. Yufkasta tehty vielä:).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rakkaalla(maukkaalla) ystävällä on monta nimeä:
      börek turkkilaisittain,
      armenilaisittain burek
      ja kreikkalaisittain tiropita .
      Hyvää on!!!

      Radera
  2. Wau ! Vaikuttaa herkulliselta ! Kiitos ohjeesta ! Teen tätä ensi viikonloppuna, kun Esikoinen tulee viikonlopuksi kotiin. Toivottavasti löydän tuota taikinaa... Lähikaupassa sitä ei ole, mutta eiköhän isommasta marketista löydy ?

    Terveisinä Helsingistä ja kirjamessuilta ! Oli HIENO päivä ! Tapasin myös Esikoisen + Poikaystävän ruokailun ja kahvittelun merkeissä; oli niin haikeaa taas halata läksiäiseksi...

    Minä olin ihan seota siitä kirjojen ja kirjailijoiden määrästä...Parhaat luennot / alustukset olivat Hanna Parviaisen toimittamasta kirjasta EI KENENKÄÄN ÄITI, joka käsittelee lapsettomuutta ja kirjasta UNEETTOMUUDEN LÄÄKKEETÖN HOITO, joka on Työterveyslaitoksen julkaisu. Kumpaakaan kirjaa en sitten raaskinut ostaa, mutta hyviä löytöjä kyllä tein esim. Teini sai tulijaiseksi Ranska-Suomi-sanakirjan (uutuus) ja maksoi vain KAKSI euroa...

    Junamatkat sujuivat NOPEASTI hyvässä seurassa; vähän juoruttiin, mutta vain vähän. Puhetta riitti KIRJOISTA tunnista toiseen. Keväällä on kirjamessut Jyväskylässä, jonne tietysti menen, mutta kyllä nämä Helsingin messut ovat HUIPUT !

    Hyvää alkavaa viikkoa ja PAREMPAA vointia Sinulle ! t: Tiina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänään tein jauhelihatäytteellä, ja tuli hyvää.
      Luulisi että teiltä löytyy tätä taikinaa suurimmista marketeista.

      Minä en harrasta pahemmin lukemista, mutta itsensä kehittämiskirjoja rakastan. Yksi rakkaimmista sellaisista on ehdottomasto Dalai Laman LYCKA - kirja täynnä positiivisiä mietteitä. "Tunteiden alkemiaa" oli aikoinaan myös mieleinen kirja.....siinä selitettiin/selvitettiin miksi ihmiset reagoivat erillä lailla asioihin, ja miten ihmisten tausta ja taustatekijät vaikuttavat .

      Paranemaan päin, kiitos!!!
      Sinulle suloista viikkoa!



      Radera
  3. check over herewhy not find out more useful referenceCheck Out Your URL Sourcei was reading this

    SvaraRadera